• Volksdansvereniging Mie Katoen is officieel ontstaan op 10 december 1979. Op die dag werden de statuten officieel vastgelegd bij de notaris. Hoewel Volksdansvereniging Mie Katoen als een demonstratiegroep begonnen is, biedt de vereniging al bijna vanaf haar ontstaan de mogelijkheid om deel te nemen aan cursussen en instuiven in Tilburg.

    De naam Mie Katoen
    Volksdansvereniging Mie Katoen is genoemd naar de dans Mie Katoen, een echte Tilburgse volksdans in quadrillevorm. De naam verwijst enerzijds naar het textielverleden van Tilburg, anderzijds naar de Tilburgse straatmuzikante Mie de Fiedel (1853-1930), die de dans bekend maakte. Met haar cello was zij een graag geziene gast op volksfeesten, kermissen en partijen, waarbij de viool werd bespeeld door 'durre meens' Frans Jansen, haar echtgenoot sinds 1898. Ze verdienden de kost met thuisweven, zoals zoveel Tilburgers in die tijd, en verdienden een centje bij met hun muziek.

    Onze optreedgroep is na 42 jaar helaas op 2 april 2022 gestopt.


    De demonstratiegroep
    In het begin had de demonstratiegroep veertien leden en enkele choreografieën, maar nog geen muziekdragers, geen muziekinstallatie, geen kostuums. Door een grote inzet van deze leden kon binnen een jaar een zeer acceptabel programma met traditionele kostuums op de planken worden gezet. Mie Katoen werd geleidelijk bekend bij allerlei organisaties en bij het Tilburgse publiek. In de loop der jaren werd het repertoire verder opgebouwd met diverse dansseries uit Nederland, Servië, Hongarije, Engeland, Turkije, Bulgarije, Roemenië en recentelijk met een dansreis door de Balkan.

    Mie Katoen verzorgde van 1979 tot nu in totaal ongeveer 300 optredens op kleine en grote schaal. In Nederland, maar ook in het buitenland, meestal in het kader van volksdansfestivals. Zo werd meegedaan aan festivals in Rennes (Frankrijk), Eastbourne (Engeland), Belgrado (Servië), Antwerpen/Mechelen (België), Brno (Tsjechië), Frankenberg (Duitsland), Antwerpen, Horsens (Denemarken), Riga (Letland) en Szék (Roemenië), Kielce (Polen) en Namen (Waals-België). In Tilburg zelf organiseerde de vereniging onder andere in het Tilburgse theater Noorderligt een voorstelling met groepen uit Estland, Denemarken en België. In 1997 werd "Klapstuk" opgevoerd in de Schalm (Berkel-Enschot) met deelname van o.a. Dutch Pipes en Drums, Biti Dobre (Balkankoor), Schotse dansers e.d.

    Als het mogelijk is, treedt de groep op met live muziek van een muziekensemble. De afgelopen jaren zijn de series 'Nou tabee dan' (2006) en 'Tantsuvat Zaedno' (2009), en 'Door het jaar' ontstaan. 'Nou tabee dan' laat het leven zien van Nederlandse zeelieden en hun achterblijvende vrouwen. In 'Tantsuvat Zaedno' (Dansend door elkaar) wordt de toeschouwer meegenomen op een kleurige en energieke reis door de Balkan, met kostuums uit diverse Balkan-landen. In december 2014 was de première van de moderne Nederlandse choreografie "Door het jaar".
    De nieuwste choreografie is de Roemeense dansserie 'Muntenië', welke in 2018 in première is gegaan.

    Cursussen en instuiven
    De cursussen en instuiven worden tegenwoordig gegeven in wijkcentrum Heyhoef (Tilburg Reeshof). Maar in de loop van de jaren hebben deze activiteiten op diverse locaties plaatsgevonden. Lange tijd in Boerderij Vissers (Berglandweg), later in Wijkcentrum De Spijkerbeemden (Don Sartostraat) en wijkcentrum De Baselaer (Tilburg Centrum).

    Vereniging
    Mie Katoen is een vereniging. Leden zijn de huidige en oud-dansers van de demonstratiegroep. Alle leden verzorgen taken in commissies. Naast de dansactiviteiten zijn er ook gezamenlijke uitjes.

    Tot slot
    Mie Katoen is een levendige vereniging, met enthousiaste leden, cursisten en deelnemers. Onze vereniging blijft cursussen, instuiven en dansdagen verzorgen en voorziet daarmee in een behoefte bij dansers en publiek. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom.

  • Foto Mie de Fiedel
    Mie Fiedel was een Tilburgse straatmuzikante, ze leefde van 1853 tot 1930 en was in heel Tilburg en omstreken een graag gezien gast op volksfeesten, kermissen en partijen. Mie heette eigenlijk Maria van den Dries, en hoewel haar bijnaam "Fiedel" was speelde ze geen viool maar cello. De viool werd bespeeld door "durre meens"en dat was Frans Jansen (1858 - 1933), met wie ze in 1898 trouwde en sindsdien ook een muzikaal duo vormde. Bekende liedjes die Mie en Frans ten gehore brachten waren "Twee violen en een bas" en "Jan Toerlezjoer"; de dans die zij bekend maakten was de "Mie Katoen" ook wel "De Lanzjee" genoemd. Mie en Frans verdienden de kost met thuisweven, ze speelden voor hun plezier, maar ook om een centje bij te verdienen.

    Logo Mie de Fiedel
  • Goedgetòld

    Paul Spapens/Gerard Steijns/Wil Sterenborg/Frans Verbunt
    Kempen uitgevers februari 2004

    Mie Ketoen -eig- traditionele Tilburgse dans, bestaande uit een aaneengeregen reeks van oude en nieuwe melodieën waarop door vier paren soms op pantomime gelijkende figuren werden gedanst; zie ook daanse en lanzjeej.
    -in de Mie Ketoen doen de vrouwe op en gegeeven ôogenblik nèt òfdèsse de manne aachter de broek zitte: in de Mie Ketoen doen de vrouwen op een bepaald moment net of ze de mannen vermanend achterna zitten

    daanse -ww- dansen.
    -ze gao daanse meej Fraanse: (schertsend) ze gaat met Frans dansen.

    Van alle Tilburgse volksmuzikanten waren en zijn Mie (de) Fiedel (Maria van den Dries) en dere meens ( Frans Jansen) veruit het bekendst. Mie werd geboren in 1853 en overleed in 1930, Frans zag het levenslicht in 1858 en stierf in 1933. Frans as thuiswever. Het echtpaar verdiende als muzikanten een centje bij. Ze begonnen daarmee toen ze op latere leeftijd, in 1898, trouwden. In hun woning aan de Van Sonstraat maakte Henri Berssenbrugge rond 1900 de beroemde foto van het musicerende echtpaar. Mie Fiedel en dere meens traden op in danszalen, tijdens gildenfeesten, op bruiloften en uiteraard gedurende de kermis. Ze waren niet alleen in Tilburg maar ook in de omliggende dorpen uitermate populair. Een van hun bekende nummers was de 'Boerencarré', een traditionele dans die in Tilburg de Mie Ketoen heette . Deze dans, soms naar een onderdeel ervan ook wel Den Avendeu ( én avant deux= twee naar voren) genoemd, was zo populair omdat er de - soms wat moeizame - relatie tussen mannen en vrouwen in werd uitgebeeld

    Lanzjeej -zn- traditionele dans; eigenlijk quadrille des lanciers.
    - ze zaage mekaare verrèkes gèère èn daansten den hillen aovend saome de lanzjeej: ze waren straalverliefd op elkaar en dansten heel de avond samen de quadrille.

    Deze Franse dansvorm was in de negentiende eeuw in de volksmond beland en werd gespeeld door speellieden als Mie Fiedel èn dere meens. Hij vormde ook een onderdeel van de Tilburgse danscyclus, de Mie Ketoen ( zie daar). Lanciers waren bereden militairen. Omstreeks 1850 werden die gelegerd in de door Willem II gebouwde kazerne aan de St. Josephstraat, die daaraan zijn naam ontleende.
  • De muts en de poffer

    Binnekieke in Grootmoederstijd!

    De poffer en de muts